"Psykologiskt viktigt val för Socialdemokraterna"

Valdeltagandet i omvalet i Västra Götaland blev mycket lågt, mindre än varannan väljare röstade. Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach analyserar resultatet och redogör för vilket mandat de vinnande politikerna egentligen sitter på.

– Det är lättare att ifrågasätta ett sådant här valresultat. Särskilt när det går under 50 procent, som det gjorde nu.

– Formellt har politikerna i Västra Götalandsregionen förstås samma inflytande som efter valet i höstas. Men de kan känna mindre råg i ryggen, modet kan svika. Samtidigt ska man komma ihåg att vi har haft val med ännu lägre deltagande. I till exempel EU-valet 2004 röstade 38 procent.

Vad betyder resultatet för partierna?
– Socialdemokraterna gör egentligen ett ganska dåligt val, men går ändå fram och det är psykologiskt vikt för dem. De försöker göra en omstart nu med ny partiledare och de var tvungna att stoppa raset i opinionen. Vårdfrågor är också hemmaplan för dem.

– Den största enskilda förändringen sedan 2010 är Moderaternas tillbakagång. Jag tror att det är en väldigt stor besvikelse för dem. De har haft extremt starka opinionssiffror efter riksdagsvalet i höstas och hoppades säkert att valvinden skulle hålla i sig. Dessutom hade det varit en stor framgång för Moderaterna om de hade lyckats pressa ner Socialdemokraterna och nye partiledaren Håkan Juholt.

– Ytterligare ett bakslag för Moderaterna är att de går tillbaka i ett val som handlar om vård, statsminister Fredrik Reinfeldt har ju flirtat med vårdpersonalen i flera år.

– Sverigedemokraterna går framåt och det är viktigt för dem, de har satsat hårt på det här valet för att kunna visa att de har flyt i opinionen. Det är ju det andra framgångsvalet i rad för dem.

Just nu fylls medierna av jämförelser med både det ogiltigförklarade valet i höstas och med 2006, vilket är mest relevant?
– Jag tycker i alla fall att det är mest politiskt intressant att jämföra med 2010. De politiker som sitter nu i Västra Götaland jobbar ju efter det resultatet. Dessutom var felen 2010 inte gigantiska, i stora drag handlar det om ett mandat som gick till Socialdemokraterna men som troligen borde ha gått till Centerpartiet.

– Men självklart kan man jämföra med 2006 om man hellre vill det, Valmyndigheten gör det eftersom valet 2010 nu görs om och inte är intressant för deras del. Gör man så ser man att Socialdemokraterna och Kristdemokraterna backat, och Sverigedemokraterna går ännu kraftigare framåt.

Varför har rikspolitikerna engagerat sig så hårt i de här lokala omvalen?
– Framför allt för att de ser valet som en gigantisk opinionsmätning, med 1,2 miljoner tillfrågade. Resultatet får ju väldigt mycket uppmärksamhet som vinnarna har nytta av. Jag tror inte att någon av dem egentligen tror att det här nämnvärt påverkar valresultatet 2010, men de vågar inte låta bli att satsa. Ungefär som i ett Europaval.