Sista dagen i mordrättegång

Rättegången mot den 48-årige man, som i våras knivhögg sin sambo till döds i Södra Ryd i Skövde avslutades på fredagseftermiddagen i Skövde Tingsrätt. Under det uppehåll som varit i förhandlingarna har mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt den lider han inte av någon psykisk störning, vilket innebär att rätten kan döma honom till fängelse.

Men slutstatsen att mannen inte är psykiskt sjuk ifrågasätts av mannens försvarsadvokat Per-Olof Almer. Han anser att rättsmedicinalverket inte tagit tillräcklig hänsyn till hans klients uppgifter om att andar och krafter styrt honom under dådet. Han menade också att klienten vid tillfället led av en psykisk störning, om än inte allvarlig och vill att han döms för dråp istället för mord.

Där har han efter det rättspsykiatriska utlåtandet ändrat sig - tidigare yrkade han på grov misshandel alternativt vållande till annans död. Döms han för dråp handlar det om ett straff på minst 6 år.

Åklagaren å sin sida menade att det inte kan vara tvivel om att det handlar om ett mord och hänvisade till ett flertal liknande fall i Högsta Domstolen där påföljden blivit livstids fängelse. Ett straff i så fall på mellan 10 och 15 år i fängelse. Det var i slutet av April som 48-åringen utdelade 22 knivhugg som dödade hans hustru i Södra Ryd i Skövde.