Veckomagsin 2004-08-01

Bekämpa gräshoppor med deras egen doft. DNA-sprialens upptäckare död. Svenskar inblandade bakom rymdteleskopet Hubbles efterträdare. Kubmaneten har 24 ögon.

Gräshoppor bekämpas med doft

Den katastrofala gräshoppsinvasionen i stora delar av Afrika ödeläggar skördar och alla annan växtlighet som kommer i deras väg. Nu tänds ett hopp om att i framtiden kunna bekämpa såna här invasioner - med gräshoppornas egna doftsignaler. Forskare vid ett internationellt insektsforskningscenter, ICIPE, i Nairobi i Kenya, har upptäckt att en av doftkemikalierna hos gräshopporna kan användas så att svärmarna faller sönder.

Francis Crick död

En av DNA-spiralens upptäckare fysikern Francis Crick avled i veckan. 1953 knäckte han, tillsammans med kollegan Jim Watson, frågan om hur det genetiska minnet förpackas i DNA-molekylen - något de båda fick Nobelpris för 9 år senare.

Smarta pacemakers

Nu har de intelligenta apparaterna utveckalts och kan placeras i människokroppen. Först ut är pacemakern, som med hjälp av en inbyggd radio kan tala om hur bäraren mår direkt till en dator, och sen vidare till doktorn på sjukhuset. Redan idag kan en pacemaker lagra information av en patients hjärtverksamhet. Den nya tekniken handlar om att få ut den här informationen på ett snabbt och enkelt sätt. Det är som att gå över från modem till bredband säger Anders J Johansson vid Lunds tekniska högskola.

Nyhetssammanfattning

Amerikanska militären har utveckalet en sorts frystorkan fältmat, med ett inbyggt filter som gör att maten kan tillagas på i princip hur skitigt vatten som helst - till och med på urin.

Elabrottet i USA som gjorde nästan 50 miljoner amerikaner strömlösa föra året inte bara ställde till med problem. En ny undersökning visar att det tillf’lligt förbättrade luftkvaliten, eftersom runt 100 kolkraftverks blev stillastående under avbrottet.

I veckan presenterades planerna på ”the Frozen ark - den frusna arken. En handlingsplan för att bygga upp en DNA-databank för att säkra framtiden för tusentals djurarter som kan hotas av miljökatastrofer och förändrinfgar i klimatet på jorden. BAkom planen står bland annat Naturhistoriska museet i London.

Lyssnarfrågan

Veckans lyssnarfråga handlar om huruvida det skvalpar mer eller mindre i hinkar av olika form. En konisk hink skvalpar mindre än en helt cylindrisk, tycker signaturen Gerd. Dan Loyd, professor i strömningslära vid Linköpings tekniska högskola svarar.

Svenskar bakom rymdteleskopet James Webb

Det gamla rymdteleskopet Hubble ska pensioneras och ersättas av det nyare ”James Webb” som ska skjutas upp under 2011. På det nya rymdteleskopet finns viktiga optiska instrument som svenska forskare varit med att utveckla. Och i dagarna blev instrumenten färdiga. Sammanlagt har de svenska forskarna, med astronomen Göran Olofsson i spetsen och utvecklat närmare 30 olika optiska filter som ska placeras på rymdteleskopet James Webb. Filtren består av flera olika lager av kemiska substanser och släpper bara igenom ljus med infraröda våglängder.

Sex på Pitcairn

Reseskildraren och läkaren Anders Källgård har skrivit en ny bok om en av världens mest ensliga platser, söderhavsön Pitcairn, kanske mest känd för att husera myteristerna från det brittiska 1700-talsfartyget Bounty. Fortfarande lever ättlingarna kvar på ön som idag får uppmärksamhet för sina sexualle skandaler. ”På Pitcairn” är utgiven på Carlssons Förlag

Vinnande vetande

Förra veckans svar: Kraft (den storhet som mäts i enheten Newton) Vinnare: Krzysztof Kaminski i Tullinge. Veckans fråga: Hur många personer har satt sin fot på månen?

Veckans webbtips

Webbplats som anknöt till tävlingsfrågan och visade pananramabild på månen.

http://www.panoramas.dk/fullscreen3/f29.html

Djur med 24 ögon

Professor Dan Eric Larsson vid Syngruppen, Lunds Universitet berättar om kubmaneterna en sorts små fyrkantiga maneter med ögon som hänger i klasar.