Fängelsestraff för många brott

Idag föll domarna i den stora rättegången i Umeå, där totalt 13 unga umebor åtalats för en rad olika brott. Brotten handlar bland annat om rånet mot butiken Axtorpet på Berghem i Umeå, misshandel, vapen- och narkotikabrott och totalt dömdes 10 av dom åtalade till olika långa fängelsestraff

Att dom många brotten slogs samman till en enda rättegång, som pågick flera veckor i säkerhetssalen i Umeå, beror på att några av dom åtalade varit med på flera brott.

Brotten är i många fall grova och våldsamma: en man blev brutalt misshandlad i sitt hem. En annan man misshandlades på Umedalen och hotades bland annat med en machete och andra vapen. Ytterligare en man hotades med viftande kniv och rånades på 30 000 kronor i sitt hem.

Rättegången gällde också rånförsöket mot butiken Skokanonen på Mariedal i mars, och rånet mot butiken Axtorpet på Berghem i maj. Två maskerade män hotade en anställd på Axtorpet och två kunder med pistol och fick med sig cigaretter för 8000 kronor.

Tingsrätten bedömer inte tillslaget mot Axtorpet som rån, utan som grov stöld och olaga hot, det eftersom en av dom åtalade under rättegången plöstligt sa att även han som jobbade i butiken den kvällen varit med på noterna, och rätten anser att det kan vara så.

Och det blev flera långa fängelsestraff för dom olika brotten. Hårdast straff, fem år, fick en 26 årig man, för bland annat rån, vapen- och narkotikabrott. Sammantaget fick 8 umebor längre fängelsestraff, mellan 6 månader och fem år. Ytterligare två fick kortare fängelsestraff och skyddstillsyn, och två andra endast skyddstillsyn.