Yoko Ono – kändisänka och avantgardekonstnär

55 min

Hon har anklagats för att vara "häxan som splittrade Beatles". Yoko Ono, som trots att hon nyligen fyllde 80 fortfarande är aktiv som konstnär. Nu är hon aktuell med en stor retrospektiv utställning på den danska konsthallen Louisiana.

Yoko Ono har varit verksam som avantgardekonstnär sedan 60-talet. Det var på en av hennes utställningar i New York som hon och John Lennon träffades första gången. Yoko Onos konst ställs ut världen över. Hon komponerar även experimentell musik.

1969 demonstrerade Yoko Ono och John Lennon för fred genom att ligga i en hotellsäng i Amsterdam i en vecka. "Bed-in-for-peace" var en reklamkampanj som uppmärksammades världen över och, bland annat, gav upphov till låten "Give peace a chance". 40 år senare besökte P1-morgons Willy Silberstein hotellrummet.


 

Sista intervjun

Här är en intervju med Yoko Ono och John Lennon där de berättar om hur de jobbar tillsammans. Intervjun gjordes av BBC-reporten Andy Peebles bara två dagar innan Lennon mördades den 8 december 1980. Den bearbetade versionen av Tomas Blom sändes 5 mars 1981 i Sveriges Radio.
Det var uppenbart inte helt lätt för Yoko att få en syl i vädret tillsammans med den pratglade John...