Jönköpings län

Vindkraften slår nya rekord

2:01 min

Antalet ansökningar om att få bygga vindkraftverk fortsätter att slå nya rekord. Just nu finns omkring 450 planerade vindkraftverk i länet, men erfarenheten visar att bara varannat verkligen blir av.

Intresset för att bygga vindkraftverk i länets skogar slår nya rekord. Just nu planeras över 400 nya vindsnurror som ska prövas av myndigheterna. Vi har tidigare i Nyheterna berättat att många vill bygga, och slår man ihop alla ansökningar hos länets kommuner och länsstyrelsen, handlar det nu om 450 nya vindkraftsnurror. Det visar nya siffror från länsstyrelsen och så stora har ansökningshögarna aldrig varit tidigare.

Vetlanda - populärt vindkraftsområde

– Det finns många områden i länet som har bra vindläge, helt enkelt, säger Mats Gustafsson, miljöhandläggare vid länsstyrelsen.

I Värnamo, till exempel, planeras fyra vindkraftverk norr om Gällaryd. Inte mindre än 18 snurror planeras i Tranås. I Gislaved finns planer på 22 verk på olika platser. I Jönköping prövas just nu en stor vindkraftpark med 18 snurror i miljösköna Kaxholmen. En av de populäraste kommunerna tycks Vetlanda vara där 70 vindkraftverk finns på ritbordet.

Tar tid att bygga

Men att bygga ett vindkraftverk är en lång process och det tar över ett år på grund av alla mätningar och tillstånd som krävs och dessutom är det bara hälften av dom planerade vindkraftverken som blir av, enligt Mats Gustafsson.
– Det vi har sett är att det har blåst för lite - det är det vanligaste skälet.

Dessutom möts vindkraftverken ofta av protester för att de upplevs störande med buller och sin dominerande bild i landskapet.

Många störs av ljudet 

Elisabeth von Brömsen leder ett uppror mot vindkraftverk i Mullsjö och berättade nyligen i Nyheterna om hennes tveksamheter.
– Det är en bullerförorening och det är stora områden som skövlas.

Men trots protesterna på många håll så ser länsstyrelsen inget minskat intresse för vindkraft framöver.
– Någon gång kommer det ju att minska, men än så länge har vi mycket på gång.