Tre av fyra kor slaktas utan bedövning

1:46 min

Närmare 75 procent av de kor som slaktas inom EU dör på ett plågsamt sätt helt utan bedövning. Det visar en ny rapport från EU-kommissionen. Att det var så vanligt var inget som man varit medveten om inom EU säger Carl Schlyter, miljöpartistisk ordförande i EU- parlamentets djurskyddsgrupp.

– Det är bedrövligt och mycket högre än tidigare rapporter visat.

Siffran som tidigare varit känd inom EU visade att mellan fem och tio procent av korna slaktas utan att först vara bedövade. Det finns undantag inom EU att av religiösa skäl få slakta djur utan bedövning, men enligt rapporten skulle efterfrågan av halal- och kosherkött bara förklara upp till åtta procent av slakten. Att tömma djuren på blod utan att de först bedövats är enligt den svenske EU-parlamentarikern, Carl Schlyter, en plågsam process.

– Det är också förbjudet att halshugga djuren med den här traditionen. De stannar vid medvetande, ibland i flera minuter efteråt, och då lider de. Och innan detta måste de spännas fast och djuren då förstår djuren och upplever en stor stress.

Carl Schlyter misstänker att det finns ekonomiska faktorer bakom att tre av fyra kor inom EU slaktas utan bedövning.

– Om man då gör allt i ett steg kan man tänka sig att man kan spara pengar, eller att man inte orkar separera det som ska gå till dem som vill ha halalkött eller kosherkött och att man inte orkar separera det från den andra delen av köttkonsumtionsmarknaden.

I Sverige, Norge, Schweiz och Åland är det förbjudet att slakta djur utan bedövning. Men att få igenom ett stopp av slakt inom hela EU är inget Carl Schlyter förespråkar eftersom han inte vill hindra människor att utöva sin religion, men Carl Schlyter efterlyser en märkning av kött från djur som är slaktat utan bedövning så att konsumenterna själva kan välja.

– En av de frågor vi diskuterar är att parlamentet vill ha en märkning av det här köttet, så att konsumenter som tycker det är viktigt kan undvika det här, men svenska regeringen har inte lyckats få ett stöd från ministerrådet, så de säger nej än så länge.