Författare

Hon gör uppror mot det perfekta familjelivet

6:21 min

Välstädade hem och vattenkammade barn är en illusion - nu kommer boken som visar det verkliga familjelivet.

Lotta Sjöberg har gjort en tecknad bok om en trebarnsfamiljs vardag: Family living - den ostädade sanningen.

Här visar hon varför föräldrar behöver hockeyskydd i sängen på natten (barnen sparkar), varför frukosten är dagens sämsta mål (bråk, bråk, bråk) och hur man håller ihop både saker och förhållande (med tejp)!

Boken är ett uppror mot inredningsprogram och gör-om-mig-reportage. Heminredning är stort bland svenskarna just nu, men Lotta Sjöberg försöker dämpa kraven på det perfekta hemmet.

- Man får för sig så lätt att så mycket behöver ändras, men det är bättre att styra om tiden till att lägga pussel eller spela spel.

Det hela började egentligen med att Lotta Sjöberg startade en  på facebook, Family living - the true story. Där laddar medlemmarna upp bilder från sina egna ostädade hem.

- Gruppen gör mig så glad, det finns så mycket kärlek där - att man kan skoja om hur det ser ut hemma, säger Lotta Sjöberg.

Lotta Sjöberg har själv tre döttrar, en man och en hund. Hon bor i ett renoveringsobjekt men försöker stå emot kraven på att göra om varenda rum.

- Nu har vi börjat vänja oss vid sånt vi inte gillar. Vi har till exempel ett fult blått klinker i hallen, men det är helt funktionellt och jag skulle aldrig bryta upp det nu.

Hon försöker också låta bli att leka hemmafru, trots att hon har jobbar hemifrån:

- Jag har ett väldigt stökigt arbetsrum där allt som ingen vill ha hamnar, men jag bryr mig inte. Jag plockar inte undan nånting fast jag jobbar hemma, inte en enda tvättmaskin sätter jag igång, och ingen säger något om det, säger Lotta Sjöberg.