Ny ledare för terrornätverket al-Qaida utsedd

2:06 min

Terrornätverket al-Qaida har valt en tidigare egyptisk officer till sin interrimsledare efter Usama bin Ladin, uppger tv-kanalen CNN i dag. Saif al-Adel är en mångårig militär ledare inom al-Qaida och har verkat nära bin Ladin.

I den pakistanska tv-kanalen Express 24 /7 har uppgifterna, om att terrornätverket al-Qaida utsett Saif al-Adel som sin tillfällige ledare efter Usama bin Ladin, toppat nyhetssändningarna i dag.

Det rapporterades först i den amerikanska tv-kanalen CNN vars källa är libyern Noman Bentoman, en före detta nära al-Qaida-man, som nu tagit avstånd till ideologin och numer är knuten till en brittisk tankesmedja och ansedd som en av de främsta al-Qaida-kännarna.

Till nyhetsbyrån Reuters säger Bentoman att Saif al-Adel inte har den totala rollen över nätverket utan mer dess militära operationer. Och att han utsetts för att det spridit sig en oro inom terrornätverket att ingen ny ledare har pekats ut efter Usama bin Ladins död.

De sex, sju personer som nu pekat ut al-Adel hoppas att beskedet ska lugna anhängarna och att det på sikt ska bana väg för att utse Ayman al-Zawahri till en mer permanent ledare.

Men inom vissa delar av terrornätverket är han inte populär och att nu utnämna honom skulle kunna splittra och försvaga rörelsen än mer än vad den redan är, analyserar flera al-Qaida-kännare.

Saif al-Adel finns på FBI:s terrorlista och beskrivs där som en mycket farlig man. Han är drygt 50 år och före detta egyptisk officer som lämnade hemlandet mycket kort efter mordet på Anwar Sadat 1981. Han misstänktes för inblandning men det har aldrig bevisats.

Därefter klättrade han snabbt inom al-Qaida och var med och planerade attentaten mot de amerikanska ambassaderna i Nairobi och Dar as-Salaam 1998.

Efter 11 september attentaten i USA 2001 flydde Saif al-Adel till Iran där han hållits i en slags husarrest tills i höstas då han återvände till gränslandet mellan Afghanistan och Pakistan.