Kungens vänner försökte köpa dementi

5:28 min

Några av kungens närmaste vänner har anlitat påstådde gangsterledaren Milan Sevo för att kontakta en av huvudkällorna till skandalboken "Den motvillige monarken". Kungens vänner ville ha en dementi och få det bildmaterial källan uppgett sig ha. Ekot kan idag publicera ljudupptagningar från mötena mellan kungens vänner och Milan Sevos företrädare. Uppgifterna kommer från en kommande bok "Den Svenske Gudfadern" av Nuri Kino som publiceras på fredag.

Fem dagar efter Carl XVI Gustafs presskonferens, den 9 november förra året, hålls ett möte på ett kontor i Stockholm. Den i Sverige utpekade gansterledaren Milan Sevos företrädare Daniel Webb träffar direktören och affärsmannen Anders Lettström, som är en av kungens närmaste vänner.

Daniel Webb och Milan Sevo får i uppdrag att kontakta porrklubbsägaren Mille Markovic, som är en av huvudkällorna till boken Den motvillige monarken. Daniel Webb spelar in mötet med dold mikrofon.

- Men hur vill ni att jag ska gå till väga nu? Ska jag ta upp kontakten och fråga, undrar Webb i ljudupptagningen.

- Jag tycker du ska ta kontakten och sen ska du försöka få reda på; vad är agendan, vad vill han och vad har han, svarar Lettström.

Flera av kungens vänner vill få Markovic att dementera allt han sagt om kungen och kungens vänners porrklubbsbesök. De vill även köpa de bildbevis Markovic påstod sig ha.

- De ville ha information om vad Mille ville, vad han hade, vad man kunde göra åt det och i så fall hur mycket det kostade om det då fanns bildmaterial, videomaterial eller ljudmaterial, säger Daniel Webb.

Enligt honom var kungens vänner oroliga för vilka bilder Markovic hade och vad han skulle göra med dem. Markovic hade sagt att han ville publicera bilderna.

- Det framgår av vissa samtal vi har haft att de uttrycker oro och de vet inte vad det kan vara på de här bilderna och det är de väldigt intresserade att få reda på säger Webb och fortsätter:

- Jag tror att de ville ha någon som spelar på samma spelplan som Mille Markovic. Och då tänkte de väl, i all sin hast, eller på något annat sätt på Milan Sevo.

Daniel Webb kontaktar därefter porrklubbsägaren Mille Markovic, som kräver tiotals miljoner för en dementi och för att ge ifrån sig bildmaterialet. Det berättar Daniel Webb för Anders Lettström vid nästa möte.

- Jag kan få honom att göra dementi, men det är klart att han vill ha pengar, säger Webb i inspelningen.

- Låt mig överväga och se hur vi kan hantera det, se om det överhuvudtaget finns något ställe att mötas på. Risken är ju att han lever i någon fantasivärld när det gäller den biten. Kanske, jag vet inte. Alla vill väl egentligen få lugn och ro och slippa det här eländet, säger Anders Lettström.

Vid nästa möte i Stockholm har kungens vänner diskuterat budet från Markovic. De är intresserade men har inte de tiotals miljoner Markovic begär.

Kungens nära vän Aje Philipsson, förnekar att han varit inblandad, men han har hört talas om mötena.

- Jag har aldrig träffat de där herrarna, eller talat med dem. Det finns ingen chans att jag är inblandad i något. Om mitt namn nämnts någon gång, av Anders Lettström, är det hans sak det får han stå för, säger Aje Philipsson.

- Jag kände inte till det här mötet förrän långt efteråt, jag har ingen aning om det här och vill absolut inte bli inblandad i det, fortsätter han.

Ekot har sökt Anders Lettström vid flera tillfällen.
- Jag har inte gett något uppdrag till någon så det tror jag är helt fel, sa han vid första kontakten i förra veckan.

Efter att vi berättat att han hörs på ljudupptagningarna slutar Lettström svara på våra frågor. Efter att i flera dagar försökt få en ny intervju med honom gav han följande kommenterar via e-post.

"Jag har aldrig träffat eller talat med Mille, Milan etc. Jag har genom bekantas bekanta fått erbjudande att köpa foton och dementier av lögner, vilket jag avböjt."

Enligt Milan Sevos företrädare Daniel Webb var kungens vänner överens om summan på tiotals miljoner och fick se bildmaterial av Markovic.

Sedan började kungens vänner pruta och någon uppgörelse blev därför inte av. Affärerna är inte avslutade, säger Daniel Webb.

- Med facit i hand ville kanske kungens vänner bara skydda kungens vänner, inte kungen. När de sett materialet kanske de kommit fram till att det inte var lika intressant. Varför de inte ville hålla överenskommelsen kan inte jag säga, säger Daniel Webb, som inte vill gå in på vad för sorts material det handlar om.