IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn avgår

1:50 min

IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn avgår men nekar till anklagelser om sexövergrepp mot en hotellstäderska, meddelar IMF. 

Den sexbrottsanklagade Dominique Strauss-Kahn avgår som chef för Internationella Valutafonden. Det meddelar IMF i ett uttalande.

I sitt uppsägelsebrev till IMF hävdar han också att han är helt oskyldig till anklagelserna om sexövergrepp i New York.

Det har egentligen bara varit en tidsfråga innan Strauss-Kahn skulle avgå och nu meddelar alltså IMF att han sagt upp sig i ett brev till fonden.

Bland andra den amerikanska finansminister Timothy Geithner har i praktiken uppmanat Strauss-Kahn att avgå.

I sitt brev skriver han att han känner oändlig sorg över att han tvingas lämna sin post och han förnekar återigen, med största möjliga kraft, säger han, att han skulle ha gjort sig skyldig till något sexövergrepp mot hotellstäderskan i New York.

IMF hamnade i en ohållbar situation när Strauss-Kahn greps och placerades på ett häkte.

Fonden har just nu en mycket viktig roll i att hjälpa till med att lösa eurokrisen och måste ha en fast ledning för att klara av den uppgiften.

Amerikanen John Lipsky har tillfälligt tagit över chefsskapet men när det ska tillsättas en ny permanent chef så riskerar det att skapa svåra motsättningar om från vilket land eller världsdel han eller hon ska komma.

När det gäller Dominique Strauss-Kahn är det möjligt att han snart kommer att släppas mot borgen.

Han gjorde sitt första korta domstolsframträdande i måndags och domaren avslog då begäran om borgen och beslöt att han skulle sitta kvar i häktet.

Nästa domstolsförhandling var planerad till på fredag.

Men nu har det beslutats att en särskild domare senare idag ska ta ställning till en ny begäran från försvarsadvokaterna om borgen, det är en annan domare än den som fällde utslaget i måndags och juridiska experter i USA säger att det är möjligt att Strauss-Kahn kommer att få lämna häktet - mot en miljon dollar i borgen plus att han ska sitta i husarrest med elektronisk fotboja.

Det som förmodligen kommer att fälla avgörandet är om det kan tänkas att han kommer att försöka fly utomlands, hans hemland Frankrike har inte något utlämningsavtal med USA.