Verklighetens Västerås duger inte - Turistbyrån gör reklam med "fejkad" bild

Ska turister lockas till Västerås genom en bluff? Duger inte verklighetens Västerås åt stadens turistbyrå? På Västerås Turistbyrås hemsida på nätet finns vad som ser ut att vara ett flygfoto över staden, med många tjusiga hus - som inte finns...

Den som går in på Västerås Turistbyrås hemsida blir lurad.

På huvudsidan finns vad som utger sig att vara ett flygfoto över staden, men som i själva verket är något helt annat. Bilden visar bland annat en bro och många vackra hus i Östra hamnen och på Lillåudden.

P4 Västmanland tänkte ta en närmare titt på några av husen på bilden. Glasmästarna Bernt Sander och Andreas Frejd, som hjälpte vår reporter till rätta, talar om att husen inte är byggda. Inte heller bron över vattnet:

- Det finns ju inte än. Det är ju bara en databild!

Bilden som ser äkta ut, och som gör reklam för Västerås på Turistbyråns hemsida, visar sig bara vara en vision av hur det kanske kommer se ut om några år...

Enligt den ansvarige, Westmannaturism:s vd Tapio Hovebro, är det viktigt att Turistbyrån förmedlar en korrekt och sanningsenlig bild av staden:

- Det är jätteviktigt. Människor kommer inte tillbaks om de får en felaktig bild.

Men Hovebro tycker inte att bilden på Turistbyråns hemsida är vilseledande för turister.

- Jag vet inte om det är vilseledande, i och med att besluten finns. Det är bara det att det är inte satt i sjön, höll jag på att säga!

På frågan om varför en bild på Västerås som staden ser ut idag inte duger, svarar turistchefen Tapio Hovebro:

- Jo, men visst duger bilden på Västerås. Lockar vi hit människor så kommer de att acceptera det som finns, och tycka att det är bra.

Hovebro säger till P4 Västmanland att han nu ska skriva till på hemsidan att flygfotot inte är äkta.

Den falska bilden finns att se på   http://www.vasterasturism.se