Kalle Haglund – ingen vanlig komiker

1:51 min

Poeten, skådespelaren, musikern och komikern Kalle Haglund fick sitt genombrott med ”LAS – Lätt autistiska särintressen”. I helgen kan man se honom uppträda på Teater Brunnsgatan fyra.

”Jag är besatt av Kalle Haglund” så skriver Teater Brunnsgatanfyras chef Martina Montelius i programbladet till ”Brunnsgatanföreställningarna” av och med Kalle Haglund i samarbete med Riksteatern. Haglund som fick sitt genombrott med föreställningen ”LAS – Lätt autistiska särintressen” är inte så lätt att genrebestämma - poet, skådespelare, musiker, komiker.

Kalle Haglund inleder förtjänstfullt med att berätta hur kvällen ska gestalta sig: Först ska han läsa lite ur sin bok ”Mellanstadier” en kvart ungefär och sen blir det paus, hjälp tänker man tills man hör ”på en sistådär 15 sekunder” och sen kommer ”Den peruanska insikten” på en trekvart. Och redan när han börjar läsningen av sin debutbok, i stort sett utantill, så inser man att vi här har att göra med en estradör, en sån där multiscenkonstnär som egentligen bara behöver gå upp på en scen för att direkt fånga publikens intresse. Som med tajming, personlighet och den där känslan för språkets diken att trilla i, dess trösklar att snubbla på, dess hinder att stegra sig inför får oss att tycka ett brev till en gammal klasskompis är andlöst spännande.

För någon vanlig ståuppare är han inte, han är alldeles för ja, litterärt och teatralt medveten - även om han, som när han fått barn, en skrikig natt kan säja till sin kolikbebis ”att en relation är liksom både att ge och ta”. Men i hans ”peruanska insikt (som inte har något med skatteplanering att göra) så fångar han den förkättrade ”livspusslaren och trettio-plussaren” på ett, hur ska jag säja, innerligare och personligare vis än vad man är van vid. Och så har han ju också Ellekari Sander som side-kick med sin sagomusik vid sitt piano, lite spydig men kärleksfull. Även hon kan dimpa ner i den haglundska språkgroddammen som när hon tipsar alla småbarnsföräldrar med högar av tvätt att man faktiskt kan använda de där stora IKEA-kassarna som tvättkorgar...

Ja, det är inte utan att man känner sig lika besatt av Kalle Haglund som teaterchefen Montelius efter ”Brunnsgatanföreställningarna”. En självupptagen knäppis som aldrig riktigt får till att berätta vad ”Sagan om ringen” egentligen handlar om. Så då kan ni tänka er.

Brunnsgatanföreställningarna spelas på Teaterbrunnsgatanfyra i Stockholm i kväll, fredag och lördag kväll.