Polisen rustar för demonstrationer

1:33 min

Det kan bli våldsamt när vänster- och högergrupper drabbar samman under lördagens demonstrationer mot moskébygget på Hisingen. Det tror Göteborgspolisen som kallat in förstärkning från Stockholm och Malmö.

– Det är den största bevakningen vi haft sedan eu-mötet 2001 och det viktiga är att tredje man får inte komma till skada. Genom goda kontakter med arrangörerna så vill vi undvika konfrontationer, säger Lars Klevensparr, polischef i Storgöteborg.

Demonstrationerna mot moskébygget, som arrangeras av flera högerextrema grupper, sätter igång på lördag eftermiddag. Samtidigt på samma plats kommer flera vänstergrupperingar att genomföra motdemonstrationer. En sammandrabbning som väntas resultera i oroligheter.
–  Det finns på både sidor personer som kan tänkas ta till våld. Vänstersidan har också sagt att de tänker försöka hindra de högerextremagruppernas demonstration. Och därför befarar vi att det kommer att bli oroligheter, säger Lars Klevensparr.

Högerextrema sympatisörer väntas också komma från utlandet. En organisation kallad Swedish Defence League, med rötter i England, väntas få besök från sina nordiska motsvarigheter.
–  Vi vet att vissa grupper från grannländerna och även från England kan komma. Me ndet är inget som vi säkert kan bekräfta även om det är en del som tyder på detta, säger Lars Klevensparr.

Ett annat problem kan vara Göteborgsvarvet som med sina nära 60 000 löpare kommer att springa några hundra meter från demonstrationerna.
–  I princip är Göteborg lamslaget på grund av Göteborgsvarvet. Men det finns spårvangslinjer på Göta Älvbron som polis och räddningstjänst kan använda för att ta sig fram hyggligt snabbt, säger Lars Klevensparr.

Demonstrationerna har också resulterat i att Göteborgs stad har krisberedskap i samtliga stadsdelar. Detta ifall personer vid händelse skulle behöva extra stöd.