Älvsbyn

Barnporrhärvan utredd

1:37 min

En kvinna i 40-årsåldern från Älvsbyn åtalas i dag för barnporrbrott, tillsammans med 22 andra kvinnor och en 43-årig man från Borlänge. Att så många kvinnor är misstänkta är unikt.

Kvinnorna ska ha chattat med den 43-åriga mannen som skickade över bilder och filmer med barnporr till dem. Barnporrhärvan upptäcktes i höstas. De misstänkta kvinnorna kommer från hela Sverige och är mellan 37 och 70 år, flera har familj och barn.

Det är unikt att just så många kvinnor är misstänka för barnporr.  Det har aldrig hänt förut.

– Vi har en form av mytbild när det gäller sexualförövare att det skulle vara en liten ful snuskgubbe, säger Marie Eneman, forskare som forskar kring barnporr och it vid Göteborgs universitet. Bland de 736 domar som hon har gått igenom så har hon bara hittat en kvinna som dömts för barnporr.

– Vi har en annan bild av kvinnan, modern, att de inte skulle utföra den här typen av övergrepp mot barn. Så är det inte. På ett sätt kan man säga att det är vem som helst, säger Marie Eneman.

Polisen Erik Lundström jobbar med att leta efter barnporr i till exempel datorer, minneskort och kameror som beslagtagits. Han var inblandad i det här fallet där 23 kvinnor är misstänkta för barnporr.

– Det är bland det otrevligare material man har att göra med. Men man lär sig att stänga av med tiden, säger Erik Lundström. 

Det som är barnporr förstörs efter att domen kommit. Men bilder på nätet finns kvar. Brottsoffren, barnen i det här fallet, försöker polisen alltid ta reda på vilka de är.

– Man försöker identifiera. Men hur många man lyckas med, det vet jag inte. Jag skulle tro att det är en liten del, säger Erik Lundström.

Vissa av de 23 kvinnorna erkänner att de kollat på barnporr å andra inte. Mannen som spridit bilderna och filmerna erkänner att han gjort det men kommer inte ihåg att han haft kontakt med alla 23 misstänkta kvinnor.