Misstro mot Obamas vackra ord från arabvärlden

2:01 min

I arabvärlden kom utspelet om 1967-års gränser som en överraskning. Med de extremt lågt ställda förväntningarna på USA, var det många som inte ens brytt sig om att byta tv-kanal för att titta på Obama, men som sedan blev uppriktigt och positivt överraskade av nyheten att en amerikansk president så tydligt förknippar palestinsk stat med 1967-års gränser.

Detta gör det än mer uppenbart, anser man, att det är Israel, ockupationen och bosättningarna som hindrar fred i Mellanöstern och inte de 22 arabstaterna som redan för nio år sedan erbjöd Israel fred i utbyte mot en återgång till 1967 års gränser.

– Medan arabvärlden rusar framåt mot demokrati och en ny framtid, sitter Israel surt och längtar tillbaka till Bush och Mubarak, sa en ung egyptier.

Men få arabiska kommentatorerer inbillar sig att Obamas vackra ord kommer att leda till praktisk handling. Vackra ord har vi hört förr, som man sa, och det mest påfallande i Obamas hyllning till den arabiska våren var det han inte talade om: USA-allierade Saudiarabien som deltog aktivt militärt i krossandet av proteströrelsen i Bahrain.

Många arabiska demokratiaktivister ser det muslimskt konservativa Saudiarabien som ett det största hindren för drömmen om frihet. Trots att Obama talade varmt om till exempel kvinnors rättigheter, så nämnde han inte med ett ord att kvinnor till exempel inte får köra bil i Saudiarabien.

USA:s stöd för det arabiska uppvaknandet kommer att betraktas med fortsatt misstro och skepsis.

Washington övergav till exempel inte sin vän Mubarak förrän det blivit opportunt. Och även Barack Obama själv medgav att det finns ett visst mått av oundvikligt hyckleri. Våra intressen kommer inte alltid att sammanfalla med våra visioner som han sa.