Bildt nöjd med Obamas uttalande

1:59 min

Utrikesminister Carl Bildt är nöjd med tydligheten i talet som USA:s president Barack Obama höll igår kväll.

– Det var mycket bra att han var så explicit på den punkten. Det är en grundläggande förutsättning för att få en fredsprocess. Det innebär att Europa och USA just nu talar med en röst i den viktiga frågan.

Vad kommer det att leda till rent konkret?

– Det är svårt att veta. Det är väldigt viktigt att vi från väst visar att vi är fortsatt engagerade i freden och rättvisan i mellersta östern. Och då är just detta, att ha 1967-års delningslinje som utgångspunkt för fredsförhandlingen, en alldeles avgörande parameter.

Det talas om ett FN-erkännande av Palestina som stat i höst. Hur är det?

– Det talas om det och det sker en viss rörelse i den riktningen. Men jag tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser av hur det kommer vara i september.

På måndag möts EU:s utrikesministrar i Bryssel för ett möte där problemen i Nordafrika och Mellanöstern står högt upp på dagordningen.

Då fattas också beslut om sanktioner mot Syrien. Men sanktionerna hjälper inte civilbefolkningen varav hundratals redan dödats av den syriske presidentens militära styrkor.

– Problemet är ju att vi inte kommer in i landet, säger Carl Bildt.

Menar du att omvärlden i stort sett är maktlös när det gäller att hjälpa civilbefolkningen i Syrien?

– Jag skulle inte säga maktlös men det finns begränsningar i våra möjligheter. FN och Röda korset försöker så gott de kan att ta sig in i landet och lyckas väl i vissa områden. Och vi försöker med politiska påtryckningar i Damaskus att bereda väg för den humanitära hjälpen. Men att påstå att vi till hundra procent har varit framgångsrika – nej, det har vi inte varit. Våldet fortsätter.