Norrbotten

”Gäddfisket är en skatt”

1:16 min

Idag träffas ett 40-tal jakt- och fiskeföretagare från Norrbotten och Västerbotten för att tala om hur jakt och fisketurismen ska utvecklas i norra Sverige.

Tanken är att de deltagande jakt och fiskeföretagarna ska få inspiration och nya idéer bland annat från internationella experter på området. En av de experterna är Tine Jeppesen som är direktör för Europas största jaktresebyrå.

– Man måste veta vad man vill och inte sälja produkten för mer en vad det är. Det är viktigt med nöjda kunder, säger Tina Jeppesen.

Det är Hushållningssällskapet som arrangerar den Internationella jakt och fiske konferensens i Luleå och temat är just hur fiske och jakt turismen ska kunna utvecklas och generera pengar och arbetstillfällen. Något enkelt svar på den frågan finns inte enligt Håkan Gyllbring, jaktturistrådgivare på hushållningssällskapet.

– Det är en av anledningarna till att vi skapat den här mötesplatsen för turistföretagarna. Att resonera och diskutera för att på så sätt skapa ett brus i positiv bemärkelse runt turistnäringen i norr.

En annan av dom internationella föreläsare som besöker konferensen i Luleå är den mycket välkända fiskejournalisten Jean Sébastin Tingaud som ofta och gärna besöker Norrbotten för att fiska och då allra helst ”Pike”  eller på svenska - gädda

– Gäddfisket är er skatt, säger fransmannen kärleksfullt med tindrande ögon.