Turkisk gisslan i Irak avrättades

En turkisk chaufför som suttit som gisslan i Irak uppges ha avrättats. En islamistisk webbsida har visat bilder på vad som sägs vara mordet på den turkiske lastbilsföraren.

Dessutom har tv-stationen al-Jazira visat bilder från annan grupp med al-Qaida-anknytning som hotar att döda ytterligare två tillfångatagna turkiska chaufförer.

Webbilderna från en grupp som anses vara nära knuten till al-Qaida-mannen Abu Musab-al Zarqawi, visar en man på knä som kort därefter blir skjuten med tre skott i huvudet. Bildernas äkthet har dock inte gått att säkerställa.

Böjer sig för kidnapparnas krav
Ytterligare en grupp som håller två turkiska chaufförer som gisslan har på ett videoband som visats i tv-kanalen al-Jazira, hotat att hugga huvudet av männen om inte det transportföretag de arbetar för avbryter sin verksamhet i landet.

Företaget har redan gått och ut och sagt att man överväger att böja sig för kidnapparnas krav.

Samtidigt meddelas att en somalisk förare kommer att friges efter att det kuwaitiska företag han arbetar för lovat sluta med sin verksamhet i Irak.

Bombvåg mot kristna kyrkor fördöms
Ödet för den grupp på sju lastbilsförare bestående av tre indier, tre kenyaner och en egyptier är oklart. Tidigare uppgifter om att de skulle friges tillbakavisas nu.

Söndagens massiva bombvåg mot kristna kyrkor i Irak fördöms enhälligt av Iraks ledning och muslimska företrädare i landet. Minst elva dödades i sex separata bombdåd.

Iraks regering skyller terrorbombningarna på den Jordanskfödde al-Zarqawi, som också anses ligga bakom en stor del av kidnappningarna.

Richard Myrenberg, Jerusalem
richard.myrenberg@sr.se