EU-kommissionär kritiserar Nyamko Sabuni

2:02 min

EU-kommissionären Viviane Reding underkänner den svenska regeringens argument mot könskvotering i bolagsstyrelser. Hon har lovat att lägga fram ett lagförslag om kvotering på EU-nivå om inte de börsnoterade bolagens ledningar kan visa trovärdiga planer för mer jämställdhet. Något hon menar börjar få effekt.

– Alla de stora företagen letar nu efter kvinnor, så det börjar röra på sig. Men det är intressant att se att man måste knyta näven för att det ska börja hända något, säger Viviane Reding.

Hon förklarade i samband med internationella kvinnodagen i mars att om inte de europeiska börsbolagen inom ett år visar trovärdiga planer för att få jämlika ledningar och styrelser, så lovar hon att lägga fram ett lagförslag om könskvotering till bolagens styrelser.

Bolagen uppmanas att utfästa sig att till 2015 ha 30 procent och till 2020 minst 40 procent kvinnor i styrelserna.

Hittills har i hela Europa bara två mindre kända bolag anslutit sig till Redings uppmaning, men hon säger hemlighetsfullt att flera kända bolag är på väg att skriva under på hennes krav.

– Ni kommer att få veta när de skriver på, säger Viviane Reding.

Men hotet om lagstiftning kvarstår än så länge. Den svenska regeringen är motståndare till att lagstifta om könskvotering till bolagsstyrelser. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni säger att det vore "ett ingrepp i den privata äganderätten som jag som liberal är helt emot".

Viviane Reding, som själv är kristdemokrat, säger att hon helst vill slippa höra sådana argument från jämställdhetsministrar.

– Jag har redan hört det argumentet från företagen. Jag skulle vilja slippa höra samma argument från ansvariga ministrar, säger hon.

Om man verkligen menar allvar med den svenska jämställdhetsministerns argument att inte inskränka företagsägarnas beslutsrätt, då skulle vi behöva avskaffa väldigt många av våra lagar, menar Reding.

– Då skulle vi behöva eliminera de flesta av våra lagar som ingriper i företagens beslut och då skulle vi inte längre ha en stat. Jag menar, låt oss försöka lösa problem och inte skapa ytterligare problem, säger hon.

Hör hela intervjun med Viviane Reding i Ekots lördagsintervju, 12.55 i P1.