Tusentals unga lämnar Litauen för högre lön

2:02 min

Litauen kan efter krisen uppvisa tillväxtsiffror på över fyra procent, men står inför en stor utmaning: att behålla den unga befolkningen. Varje år lämnar tusentals ungdomar landet för att arbeta i rikare EU-länder som erbjuder löner upp till tio gånger högre än i Litauen.

Veronika Fedorenko, 16 år, är en av de tusentals litauiska ungdomar som planerar att lämna landet.

– Det blir bättre om jag åker utomlands, till England, och arbetar där. Om det går bra där för mig så stannar jag, säger hon.

Gymnasisten Veronika Fedorenko drömmer om att i framtiden ha en lön som motsvarar drygt 12 000 svenska kronor. Men det kan förbli en dröm om hon stannar i Litauen, eftersom medelinkomsten inte är mer än 4 000 svenska kronor.

Så i dag har den litauiska regeringen en utmaning när man står inför att kanske förlora en hel generation unga till Tyskland och England. Det är dit många väljer att flytta enligt Viktoras Majauska, expeditionschef för arbetsmarknadsdepartementet.

– Huvudorsaken för den unga generationen att åka utomlands och arbeta är förstås att de kan få en högre lön än i Litauen.

Men problemet är inte så lätt att lösa, säger Viktoras Majauskas, eftersom Litauen sitter i en rävsax. Samtidigt som tusentals unga lämnar landet för att lönerna är högre i utlandet, kan inte Litauen genomföra en generell löneförhöjning eftersom lönerna i slutändan påverkar priserna på den viktiga litauiska exporten till Europa. Den har man inte råd att förlora, enligt honom.

– Det dubbla problemet är att det Litauens industri står inför, det är att om man höjer lönerna så kommer det att bli ett problem med att sälja litauiska varor till Europa.

I dag får den litauiska regeringen leva på hoppet om att ungdomarna återvänder hem, efter några års utlandsvistelse.

– Jag är optimistisk, jag tror att de återvänder, säger Viktoras Majauskas.

Kanske återvänder Veronika Fedorenko och de andra ungdomarna, när deras hemlängtan blir för stor.

– Här finns mina vänner och min familj, så jag tror att jag kommer tillbaka, säger Veronika Fedorenko.