Spanien

Tiotusentals i torgprotester mot arbetslösheten

2:01 min

I Spanien har unga människor demonstrerat runtom i landet under kvällen, och fortsatt i natt, mot åstramningar och arbetslöshet. I bland annat centrala Barcelona, Málaga och Valencia har mängder av demonstranter intagit olika torg, trots förbudet mot politiska möten, som skulle gälla från midnatt inför lokal- och regionalvalen i morgon.

På den stora platsen Puerta del Sol mitt i Madrid samlades tiotusentals människor. De skramlade med nycklar, de skanderade, de sjöng och så kom det magiska ögonblicket, visarna på den stora klockan bredvid Madrids stadhus pekade rakt upp och hela den enorma folkmassan på Puerta del Sol tystnade.

Poliser var utplacerade, men socialistregeringen kommer troligen att akta sig för att stävja protesterna, som hittills varit helt fredliga både här i Madrid och i många andra städer. Socialisterna är redan mycket impopulära och väntas förlora kraftigt i lokalvalet i morgon.

Marie Sol Moreno, som själv jobbar på den framgångsrika banken Santander, är upprörd över att vänstern drivit en antisocial politik för att lösa den ekonomiska krisen.

– Protestvågen riktar sig mot att regeringen sänker löner och drar in jobb i stället för att motverka arbetslösheten, sägfer Marie Sol Moreno. Den är Europas högsta här, över 20 %.

Pepe Robledo tänker inte rösta på någon.

– Detta är bara en demokrati på pappret, säger han.

Många svarar som Pepe, att tilltron för politikerna är i botten. Flera ska rösta blankt. Utbredd korruption är en fråga, som varit uppe inför lokalvalet.

Jesus Sangindo är statsanställd och röstar på socialisterna, men kom ändå till Puerta del Sol i natt.

– Mycket borde göras annorlunda, säger han obestämt.

Och det är väl just det som kanske hotar Spanien mest, den utbredda misstron och pessimismen.