Få demonstrerade mot ny moské

2:02 min

Tre olika demonstrationer pågick i Göteborg i dag för och emot en moské som snart ska invigas på Hisingen. Det mesta beskrivs ha gått lugnt till, men polisen har omhändertagit ett okänt antal personer för störande av ordningen. Insatsen är den största i Göteborg sedan EU-toppmötet 2001.

– I nuläget kan jag säga att vi är nöjda. Vi har haft en låg toleransnivå, vi har värnat om boende i bostadsområdena här och att andra inte ska komma till skada. Bedömningen vi gör nu är att det gått bra, säger Ulla Brehm vid Göteborgspolisen.

Vid 14-tiden rapporterades att demonstrationerna hade klingat ut. Betydligt mer lät det tidigare på dagen.

– Vad ska vi göra? Stoppa rasismen! När? Nu!

Så lät det vid en av demonstrationerna för moskén på Hisingen i Göteborg. Sammanlagt hade två demonstrationer för moskén samlats, ordnade av bland andra Vänsterpartiet och Rättvisepartiet Socialisterna.

På andra sidan moskén hade nationaldemokrater samlats för att visa sitt missnöje med moskébygget.

– Jag är här för att jag tycker att moskén är en kränkning mot svenska kvinnor, det rimmar inte bra med svensk kultur, sa Peter Krämer.

Det rörde sig uppskattningsvis om mellan ett och två tusen personer som demonstrerade, varav mellan hundra och två hundra mot moskén. 

Samtidigt var polispådraget massivt med många poliser på marken och helikoptrar i luften. Det var den största polisinsatsen i Göteborg sedan EU-kravallerna för snart tio år sedan.

Också poliser från Stockholm och Skåne ingick och på plats fanns poliser som utbildats i en särskild taktik för hur de ska hantera utmaningar och konfrontationer vid demonstrationer.

Beredskapen är god, sa polisens insatschef Ulf Hallberg under dagen.

– Vi använder ett antal komponenter i den särskilda polistakten som vi byggt upp, och taktiken bygger på att vi pratar med de som demonstrerar och informerar dem och det har varit väldigt framgångsrikt.

Demonstrationerna lockade också besökare, en av dem var Aren Brandt.

– Det är kul att vara här och titta på och se folk engagera sig i en sådan här fråga. Alla är väldigt upprörda. Jag är ingen stor beundrare av religion, men samtidigt tycker jag att det är viktigt att folk får uttrycka sin egen religion. Det ska inte finnas någon som säger åt dem vad de får tro eller inte tro på. Det är ju vansinnigt, säger Aren Brandt.

Samarbete med P4 Göteborg