Saab

Kinaaffären behöver inte vara i fara

3:57 min

Kinesiska uppgifter om "den stora oredan" kring Saab, behöver inte betyda att affären med Pang Da är i fara säger kinaexpert.

Kinaexperten Frédéric Cho på Handelsbanken kommenterar mötet med kinesiska bilföretag, som kinesiska regeringens kommission NDRC (National Development and Reform Comission) hade i veckan.

Fastän den statliga kinesiska tidningen Economic Observer i Kina liknar Saab och Spykers förhandlingar med flera kinesiska bilföretag vid "en kvinna som ingått tre äktenskap samtidigt" så tror han inte att det behöver betyda att Saabs kinaplaner grusas.

Han tolkar det snarare som att kommissionen vill vara säker på att rätt företag går in i en eventuell affär med Saab/Spyker.

– De är väldigt noggranna med att det är rätt bolag som går in i den här affären och att det är rustat både finansiellt och industriellt för att ha rätt erfarenhet, säger Frédéric Cho.

– De ser kanske också med oro på att det väldigt många kinesiska bilföretag, som tycker att det här är ett bra tillfälle att få in utländsk teknologi, och att det blir ett priskrig, en onödig budgivning.

I den statligt prioriterade bilsektorn måste kommissionen NDRC godkänna affärerna och det bör väcka eftertanke hos Saab, säger Frédéric Cho. Men mötet i veckan, där kinesiska bilföretag varnats, behöver inte betyda att affären med Pang Da inte blir av.

– The Economic Observer är en ansedd affärstidning och har förmodligen snappat upp korridorsnack på NDRC om Saab.

Det behöver inte alls betyda att det finns någon slutgiltig åsikt om en affär mellan Pang Da och Saab/Spyker, säger Frédéric Cho.