Kraftmätning inför Spaniens lokalval

1:58 min

Många unga väljare i Spanien kräver i dag en kraftfull politisk förändring. Inför de lokala valen i morgon har därför tusentals intagit den stora platsen i Madrid, Puerta del Sol, med tält och plakat. Hela torget är tapetserat med meddelanden.

16-åringen Ángela Muñoz står med en kompis instämmer i budskapen.

– De har rätt. Spanien mår dåligt och det sedan flera år, säger hon.

Ángela Muñoz står och tittar på rader av rosa post it-lappar och lite slarvigt upptryckta A4-ark med satirteckningar. Nästa vår går hon ut gymnasiet och väntar sig hårda tider.

– Ja, antingen måste saker förändras rejält här eller så kommer jag att lämna Spanien, säger 16-åringen. Hon siktar på att lära sig ett språk från norra Europa.

Svenska, föreslår jag, men Ángela Muñoz svarar tyska eller norska.

Här på Puerta del Sol finns många ur rörelsen, "Ni Ni" - Ni estudios Ni trabajo, varken studier eller jobb.

Arbetslösheten är över procent och missnöjet med socialisterna, som styr Spanien, är mycket omfattande. Partiet riskerar i morgon att på det lokala planet tappa rejält med väljare och därmed inflytande i de självständiga spanska regionerna.

Skulle högerpartiet PP faktiskt vinna rejält blir det kanske till och med nyval redan i höst, tror en del kommentatorer. Joan Russinyol, journalist på tidningen Ara i Barcelona, är tveksam.

– Premiärminister Zapatero har det visserligen svårt, men socialisterna har genom sin allians med bland andra de baskiska nationalisterna en majoritet i parlamentet. Det förändras inte med lokalvalen, säger katalanen.