"Många överraskade av att Romson vann så stort"

2:24 min

Utmaningar väntar Miljöpartiets nya språkrörsduo. Att Maria Wetterstrand försvinner är en rejäl förlust, konstaterar Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach, som förklarar varför Åsa Romson blev vald och hur den gröna politiken kan påverkas.

Det var ju i praktiken klart att Gustav Fridolin skulle väljas men osäkert vem som skulle bli kvinnligt språkrör. Varför blev det Åsa Romson och inte Mikaela Valtersson?
– Romson var knapp favorit, men många är nog överraskade i dag över att hon vann så stort. Hon fick 200 röster, mot 59 för Mikaela Valtersson.

En viktig orsak är nog att hon bevisligen kan väldigt mycket när det gäller miljön, hon är doktorand i miljöjuridik.

Romson har uppenbarligen haft ett starkare stöd bland de mera renläriga miljöpartisterna. Partikongressen är också mera radikal än partieliten i många partier.

En del miljöpartister har också sagt att hennes miljökunskaper gör att hon kompletterar Gustav Fridolin, som inte är miljöutbildad. Fridolin var ju given, frågan var vem han skulle få vid sin sida.

Dessutom var Åsa Romson valberedningens förslag. I och för sig är Miljöpartiets ombud friare än andra att rösta efter eget huvud, men något betyder ändå valberedningen i alla riksdagspartier.

MP måste ju byta språkrör nu enligt stadgarna. Vinner de på bytet?
– Gustav Fridolin är ju väldigt medial och brukar beskrivas som ett underbarn. Ändå kan man fråga sig det. Miljöpartiet blir ju samtidigt av med Maria Wetterstrand och det är en rejäl förlust. Hon är ju en väldigt skicklig kommunikatör och en av Sveriges populäraste politiker trots att partiet är ganska litet.

Dessutom blir ju Miljöpartiet nu av med ett ovanligt samspelt språkrörspar. Före Maria Wetterstrand och Peter Eriksson gnisslade det ständigt mellan det manliga och det kvinnliga språkröret. Det klagades mycket på att det manliga språkröret, till exempel Birger Schlaug och Matz Hammarström, dominerade och tog allt strålkastarljus. Det är inte omöjligt att den här obalansen kan dyka upp igen, särskilt som Gustav Fridolin både har ett starkare stöd än Åsa Romson och mera riksdagserfarenhet.

Förändras politiken av språkrörsbytet?
– Det är för tidigt att säga. Fridolin har en tydligare vänsterstämpel än sina företrädare, men känner tydligen ett behov av att tvätta bort den. Åsa Romsons åsikter i rikspolitiken är fortfarande ganska okända.

Vem som än hade valts till språkrör nu hade de varit tvungna att anpassa sig till läget i svensk politik. Efter valet i höstas behöver alliansen stöd i ett antal frågor och den rödgröna alliansen är upplöst. Det ger Miljöpartiet chans till uppgörelser med regeringen och ett inflytande trots opposition. Men den rollen är förstås svårare än att enbart vara i opposition.