Islands luftrum stängs efter vulkanutbrott

1:15 min

Det isländska luftrummet stängs på grund av vulkanutbrottet i går. Det meddelar myndigheterna enligt AFP. Det är vulkanen Grímsvötn, som ligger under isen i Europas största glaciär, som fick ett utbrott.

Seismologen Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet säger att vulkanutbrottet var väntat.

– Vi hade väntat oss det på grund av de jordskalv vi har sett de sista månaderna.

För drygt ett år sedan lamslogs stora delar av flygtrafiken i Europa efter utbrottet i vulkanen Eyjafjallajökull på Island. Då spreds ett moln av aska som ledde till flygförbud och till att resenärer blev strandsatta.

– Det kommer att hända igen. Om den blir den här gången eller något senare vet vi inte. Men det är kraftiga vulkaner på Island och vi kommer att se sådana händelser som Eyjafjallajökull förra året. Men om det blir så här nu är kanske mindre sannolikt. Samtidigt är det så att det kan bli mycket större än vad vi såg i Eyjafjallajökull. Vulkanerna är lite oberäkneliga, säger Reynir Bödvarsson.

När vet man hur stort det här utbrottet kommer att bli?

– Senare i dag vet vi närmare. Det mest sannolika är att det inte blir så stora problem, det är min gissning, men med reservation för att det kan bli allvarligt.

Vid niotiden svensk tid kunde askmolnet, som nått en höjd på två mil, ses från huvudstaden Reykjavik.

Enligt den isländska tidningen Visirs nätupplaga kommer munskydd och skyddsglasögon att delas ut till de närboende runt vulkanen.

Svensk flygtrafik påverkas inte av vulkanutbrottet i dagsläget, meddelar svenska Luftfartsverket till TT.

I eftermiddag hålls ett möte mellan olika instanser inom flygväsendet.

Flygtrafiken från Norge över Atlanten till USA kommer troligen att påverkas. Det uppger den norska luftfartsmyndigheten Avinor nu på förmiddagen.

– Flyg som ska åka västerut, till exempel till USA, får flyga en annan rutt, antingen långt söder eller långt norr om Island, säger Petter Duestad, driftschef på Avinor, till nyhetsbyrån NTB.

– Det kan bli förseningar, men det beror på hur mycket trafik det blir. Söndagar är vanligen en dag med färre resenärer än övriga veckan.

Den danska luftfartsmyndigheten Naviair gör bedömningen att det för tillfället inte är några problem.

"Som det ser ut nu kommer askmolnet inte att påverka danskt eller europeiskt luftrum", skriver Naviair i ett uttalande.