Lyssna på inslagen

Katthammarsviks rökeri vill sälja fisk längst in i hamnen, men det får de inte för kommunen. På söndagen firade man i Roma 75-års jubileum av återvändandet av svenskbyborna. På måndagen gick årets munkboll av stapeln, tävlingen där franciskaner möter benediktiner i fotbollsmatch i Nordergravar. Och huspriserna stiger kraftigt på Gotland, hör mäklare och säljare i Kappelshamn.

Rökt fisk får inte plats i hamnen
Katthammarsviks rökeri vill sälja rökt fisk från en ombyggd skåpbil längst in i Visby hamn.
Men det får de inte för kommunen.
Istället är man hänvisade till en parkeringsplats längre bort mot färjeterminalen. Och motiveringen är platsbrist och förbud mot motorfordon.
Kell-Arne Jacobsson från rökeriet är upprörd över kommunens agerande.

Svenskbyborna firade återvändandet
På söndagen samlades det flera hundra personer i Roma för att fira att det var 75 år sen svenskättlingarna från Gammelsvenskbyn i Ukraina, de såkallade svenskbyborna, återvände till Sverige.
Eters reporter åkte dit för at träffa återvändare, deras barn och barnbarn, släktingar från Kanada och Finland, och så några av dem som bor kvar i byn i Ukraina.

Flera lamm rivna av örnar
Enligt länsstyrelsen och länsveterinären kan örnen vid ett tillfälle i år ha varit framme och rivit lamm.
Men enligt Per Johan Eriksson, vice ordförande i Fåravelsföreningen och lantbrukare i Gammelgarn, så har det hänt fler gånger.
Och det här kan snart bli ett problem, säger han.

Årets märkligaste fotbollsmatch
En av årets mest udda fotbollsmatcher utspelades på måndagen. Det handlade om den årliga munkbollen. En fotbollsmatch i samband med medeltidsveckan där Franciskanermunkar mötte Benediktinermunkar.
Och strax innan matchstart träffade Eter domaren och en av spelarna.

Rapporterna efter matchen talar om en himla massa mål, okänt hur många, och att Franciskanerna gjorde det sista avgörande målet och således vann matchen.

Huspriserna ökar stadigt på Gotland
Priserna för hus på Gotland går stadigt uppåt. Under det här året var prisökningen störst på Gotland i hela landet.
Ulla Andersson och hennes sambo Stig Olsson har bestämt sig för att sälja fritidshuset i Kappelshamn som de köpte för 7 år sedan.
När spekulanterna gått för dagen stannar mäklaren kvar och pratar med Ulla.