Sápmi

En av fyra har inget förtroende för Sametinget

2:01 min

Hälften av dom samiska väljarna uppger att dom har lågt eller mycket lågt förtroende för sametingets politiska arbete under den här mandatperioden. Det visar en opinionsundersökning som Sifo gjort på uppdrag av Sameradion och SVT Sápmi.

Den senaste tidens turbulens kring Sametinget tycks ha påverkat väljarna negativt. Efter bottennoteringarna i början av 2000-talet ökade förtroendet successivt men nu ser det åter mycket dystert ut.

Färre än var tionde av de 500 personer som intervjuats är positiva till Sametingets politiska arbete.

– Man måste ge Sametinget tid att hitta sina former. Men det är klart att det inte känns bra det här som händer med ständigt återkommande kriser. Det ger inte det förtroendet som jag tror samer i allmänhet behöver för att känna att det här är vårt verkligt folkvalda organ, säger Lorentz Sjulsson Åsdell.

Fler av de samiska väljare som sameradion talat med är kritiska. Men det finns de som är mer positiva också.

– Ja nog har jag förtroende för Sametinget, säger Mikael Jakobsson.

Han menar att problemen egentligen inte är så stora utan de stora problemen är de som media blåser upp.

– Man försöker alltid hitta problemen istället för de ställen där man är överens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio