Spanien

Sämsta valet någonsin för socialistiska PSOE

1:59 min

Lokalvalet i Spanien blev ett kraftigt nederlag för regeringen och socialistpartiet. Det stora oppositionspartiet PP vann t.o.m. med bred marginal. PP fick 37,5 procent medan socialistparrtiet PSOE stannade på ungefär 27,5%, det vill säga 10 procentenheter lägre.

– Resultatet visar att socialisterna har förlorat mycket tydligt, sa den spanske premiärministern José Luis Rodriguez Zapatero.

Han gratulerade segrarna och i synnerhet högern PP, som enligt honom gjort ett mycket starkt val. Resultatet är relaterat till den ekonomiska krisen, sa han vidare.

Sedan en vecka tillbaka pågår det omfattande fredliga gatuprotester runt om i Spanien. Ungdomar är upprörda över arbetslösheten och hur den ekonomiska krisen hanteras och slår mot enskilda spanjorer.

– Vi är varse detta och hör vad de unga säger, menade premiärministern, men att avgå och att låta spanjorerna gå till nyval uteslöt Zapatero:

Barcelona kommer framöver att ledas av konservativa nationalistiska katalaner. Castilla La Mancha, som styrts av socialister i 28 år, gjorde nu en rejäl högersväng. 

Mest överraskande är kanske resultaten i Baskien. Det nya radikala baskpartiet Bildu blev störst i den rika mondäna staden San Sebastian och näststörst i hela Baskien efter det konservativa baskpartiet PNV.

65 % av väljarkåren deltog.

Sammantaget straffades alltså socialisterna för att ha tagit itu med krisen sent och för de lösningar som sedan följt,