Skaraborg

Lagen hindrar Taymaz från att komma hem

2:01 min

Nu kommer nya uppgifter fram angående åttaårige Taymaz, som kidnappades och fördes till Iran av sin pappa för mer än två år sedan. Pappan Kevin Sabzandam har förbjudits att lämna Iran, och skälet är att han måste betala en morgongåva till Taymaz mamma.

I över två år har Kimia Tidashti kämpat för att hennes son ska komma hem till Sverige. Nu berättar pappan att han inte får lämna Iran. Skälet är att han inte betalat en så kallad morgongåva, som är en del av iransk lagstiftning när det handlar om giftermål.

Orättvist
Han tycker själv att bilden av honom som syndabock är orättvis, eftersom kravet på morgongåva hindrar honom från att resa.

– Hon går till media och gråter krokodiltårar. Hon säger att jag har tagit mitt barn och inte kommer hem. Men jag frågar er: Hur kan vi komma hem till Sverige när vi inte kan lämna Iran?

– Hon måste ringa sin advokat och få reseförbudet upphävt. Sen kan vi komma hem.

Kevins krav för att låta Taymaz få komma hem till Sverige är alltså att utreseförbudet och kravet på morgongåva upphävs. Och trots att morgongåvan är Kimias rättighet enligt iransk lag kan hon tänka sig att avstå från den mot att Taymaz får komma hem.

– Jag går med på det. Fast jag kräver Taymaz först. Han ska skicka Taymaz över gränsen, och sedan tar jag tillbaka mitt krav på morgongåva.

Släpper kravet
Kimia kommer att upphäva morgongåvan efter att Taymaz fått lämna Iran. Kevin å sin sida säger att Taymaz kan komma hem först efter att Kimia släpper sina krav på morgongåva. Föräldrarna är alltså inte överens om vem som ska ta första steget.

Kimia Tidashiti har inga garantier för att Taymaz verkligen kommer hem till henne om hon släpper kravet på morgongåva för tidigt.

– Kevin kidnappade Taymaz och åkte till Iran för att rymma från lagen i Sverige. Nu vill han rymma från lagen i Iran. Man kan inte rymma från lagen.

– Han hävdar att det här är mitt fel. Men jag har inte gjort något. Jag vill bara ha mitt barn.
nyheterna.skaraborg@sr.se