boktipset

Personporträtt mitt i redaktionshets

Veckans boktips är en riktig bästsäljare som skildrar en tidnings uppgång och fall genom små novellartade personporträtt.

Tom Rachman: De imperfekta

(Weyler förlag)

En ny bästsäljare som faktisk lever upp till sitt rykte. Den är välskriven, kunnig, elegant och oavbrutet underhållande. Boken handlar om livet och arbetet på en liten engelskspråkig dagstidning i Rom, grundad på 50-talet av en excentrisk amerikansk miljonär och fram till idag då den inte längre lönar sig.

Papperstidningen förlorar läsare, upplagan krymper och till sist stänger redaktionen och alla medarbetarna får gå. Romanen berättar historien från ärofull början till tragiskt slut genom ett antal personporträtt, närmast små noveller, som alla handlar om olika medarbetare på tidningen. Det är Ruby, redigeraren, Arthur som skriver dödsrunor, Kathleen, chefredaktör, Abby, ekonomichef och ägaren själv, den olyckligt förälskade herr Ott.

Alla lever i självvald exil i Rom och alla lever i nyhetsredaktionens rusiga hets. Det är roligt, bitvis gripande, bitvis elakt och som sagt oavbrutet underhållande.