Hamnuppsving efter EU-utvidgning

SKÅNE. Hamnarna i Skåne har fått ett kraftigt uppsving sedan EU:s utvidgning. Trafiken till och från både Åhus och Ystad har ökat med flera tiotals procent de senaste månaderna, jämfört med samma period förra året.

I hamnen i Åhus, som har trafik till och från Klaipeda i Litauen, har man märkt en 20-procentig ökning av containertrafiken i juni i år jämfört med samma månad förra året.

Även trafiken mellan Trelleborg och de tyska hamnarna Sassnitz och Rostock har ökat det senaste halvåret.

- För första gången sedan vi startade på 60-talet har vi ökat på alla områden. Personbilar, lastbilar, passagerare, bussar och järnvägsvagnar, allt har ökat sen Polen gick med i EU, säger Lars-Ove Forsberg, vd för Pol-Line, det polska rederiet Unity Lines svenska agenturbolag.

Även för Polferries, Unity Lines konkurrent på sträckan Ystad-Swinoujscie, har de senaste månaderna inneburit ökad transport av bilar, lastbilar och passagerare med minst femton procent.

För hamnen i Trelleborg innebär det utvidgade EU fler lastbilar på färjorna till tyska Rostock och Sassnitz, lastbilar som sedan i många fall styr vidare till de nya EU-medlemmarna i Centraleuropa.