Oppositionen kräver besked om CIA-operationer

1:30 min

Oppositionen kräver att regeringen lägger korten på bordet när det gäller uppgifterna om att CIA-agenter ska ha spanat på misstänkta terrorister i Sverige utan tillstånd.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt vill ha full information.

– Om de här medieuppgifterna stämmer är det väldigt allvarligt. Då har amerikanska myndigheter agerat på ett sätt som inte stämmer överens med lagstiftningen, säger han.

– Då är det viktigt att regeringen redogör för vad man har känt till och vilka åtgärder man tänker vidta. Och det är lämpligt att göra det redan när utrikesnämnden träffas nästa vecka.

Två amerikanska agenter ska 2009 ha spanat på misstänkta terrorister i Sverige utan att den svenska säkerhetspolisen var informerad. Säpo ska ha satt stopp för agenternas spaning så fort de upptäckte den.

Något som regeringen måste ha blivit informerad om, säger rättsvetenskapsprofessor Dennis Töllborg:

– Jag kan inte föreställa mig annat än att säkerhetspolisen har underrättat justitiedepartementet om detta redan när det skedde, säger han.

Men varken regeringen eller Säpo vill i dag kommentera uppgifterna och därmed står det inte klart om regeringen fick eller inte fick informationen om den olovliga verksamheten från säkerhetspolisen.

Oppositionen säger att de inte blivit informerade av regeringen.

– Jag har inte känt någonting alls om detta, säger Håkan Juholt.

Och Vänsterpartiets Lars Ohly kräver ett klargörande från regeringen.

– Frågan är om regeringen nu erkänner att man har vetat om det här. I så fall har man medvetet undanhållit information för oppositionen i utrikesnämnden. Då är det rimligt att både ta upp saken där men kanske också ställa frågan offentligt om hur regeringen tänker när man inte informerar om sådana här allvarliga övertramp, säger Lars Ohly.