Crowdvoices sprider syriska protester

1:57 min

Oberoende journalister tystas eller stängs ute från Syrien. Nästa steg är att tysta sociala medier som Facebook, Youtube och mobilnätverk med 3G. Men informationen sipprar ändå ut ur Syrien via så kallad Crowdsourcing. Esra al Shafei från Bahrain driver nätverket Crowdvoices.

– Vi är medvetna om förtrycket, vi lever i det varje dag. Regeringar säger att vi är demokratiska och värderar yttrandefrihet, men startar du en blogg och talar om sådana saker knackar det på din dörr och du åker i fängelse, säger Esra al Shafei, grundare och redaktör på och .

Frustrationen över orättvisorna i Mellanöstern för bland annat migrantarbetare fick henne att grunda Mideast Youth på nätet för fem år sedan.

Det utvecklades vidare till Crowdvoices, den främsta förmedlaren av amatörfilmade videosnuttar innifrån Syrien.

Dagligen läggs nya bilder upp med demonstrationer, men också bilder från säkerhetspolisens räder på universitetet i Aleppo eller bilder av när krypskyttar har skjutit ihjäl redan skadade demonstranter som har legat på gatorna.

Men hur kan Crowdvoices garantera att detta är äkta?

– Med Crowdsourcing finns alltid en risk för fel information, men det går att verifiera genom att visa platser som alla känner igen, genom att bilderna är daterade och det sägs i videon var de filmar någonstans, förklarar Esra.

Internettrafiken har slagit rekord under den arabiska revoltvåren. Egypten, Syrien och Jemen toppar besöksstatistiken.

I Bahrain är nätverket nu förbjudet, men trots att regimen i Syrien även försöker begränsa sociala medier fortsätter trafiken därifrån att vara intensiv, enligt Esra.

Det är något ironiskt att den är förbjuden i Esras eget hemland eftersom basen är belägen där.

De är fem, sex unga som driver den, men av säkerhetsskäl syns det inte utåt att det är i Bahrain de finns och Esra kan inte själv synas på fotografier till exempel.

Hon är inte journalist från början utan studerade statsvetenskap på universitetet när hon började 2006.

I Syrien har regimen insett kraften i sociala medier. Den 9 februari i år öppnade regimen för Facebook och användarna ökade med rekordfart, 580 000 användare på några få månader. Men nu har regimen börjat följa Facebookkonton som tillhör motståndare till regimen.

I berättar aktivister hur de har blivit förhörda om sina inloggningsuppgifter när de har gripits. Dessutom har en rad regimtrogna falska konton startats.

För att hindra att protester sprids i sociala nätverk har telefon och internettrafik kapats i oroliga områden och särskilt har mobilnät med 3G blockerats. Via dessa skickas video och bilder till världen.

– Vi har fått mycket stöd från syrier i exil, berättar Esra. De har hjälpt oss att hitta personer vi kan lita på inne i Syrien och de har också stött dem konkret tidigare med datorer och mobiler, säger hon.