Skottland och England drabbas av askmolnet

1:36 min

Askmolnet från den isländska vulkanen Grímsvötn har under natten rört sig ner mot de brittiska öarna och flera flygbolag ställer i dag in flygningarna till Skottland och norra England. 

British Airways har ställt in alla flyg till Skottland fram till klockan 15 i eftermiddag. Holländska KLM har stoppat morgonflygen till Skottland och till Newcastle i norra England.

Inte heller irländska Air Lingus och brittiska Easyjet flyger till Skottland och norra England. Irländska Ryanair ställer in sina flygningar till Skottland men under protest. Ryanair anser att det inte finns någon risk med att flyga till Glasgow, Edinburgh och Aberdeen men har uppmanats av den irländska luftfartsmyndigheten att stoppa flygningarna.

Ryanair skriver på sin hemsida att bolaget ska ha ett möte med luftfartsmyndigheten senare under morgonen för att försöka få flygförbudet upphävt.

Om man jämför med förra årets vulkanutbrott som orsakade omfattande störningar i flygtrafiken och kostade flygbolagen mångmiljardbelopp så är det större askmängder som kommer ut i luften nu.

Men samtidigt är partiklarna större och förväntas därför att falla ner snabbare.

En följd av förra årets vulkanutbrott är nya regler för flygbolagen. Luftfartsmyndigheternas restriktioner är mer nyanserade och passagerarflyg tillåts att flyga när det råder låga koncentrationer av aska.

Det isländska askmolnet fick också USA president Barack Obama att ändra sina resplaner. Istället för att resa vidare från Irland till London i dag så flög han redan i går kväll. Och fotbollslaget Barcelona som på lördag ska spela Champions Leage-final mot Manchester United på Wembley tidigarelägger sin resa och flyger till London i dag.