Hylte

Kompisar tar strid för utvisningshotad

1:36 min

En 16-årig pojke i Unnaryd och hans äldre syskon ska utvisas till Vietnam den 30:e maj. Det meddelade Migrationsverket i ett beslut för två veckor sedan. Nu har pojkens klasskamrater startat en namninsamling och en grupp på Facebook för att få Migrationsverket att ändra sitt beslut.

– Vi blev väldigt ledsna och visste inte vad vi skulle säga och blev väldigt tomma, säger Jennifer Nilsson går i pojkens klass, klass 9D på Örnaskolan i Hylte.

Den 16-årige pojken ska alltså utvisas till Vietnam, ett land som han inte har besökt på sju år sedan han flyttade hit till Sverige. Hans två äldre syskon, 19 och 24 år, ska också utvisas men mamman har enligt pojken själv behandlats som ett separat ärende av migrationsverket och därför inte fått något utvisningsbeslut.

Pojkens fosterpappa har bott i Sverige i 20 år och han har flera gånger försökt att adoptera pojken men fått avslag. Och nu skickas syskonen tillbaka till ett land där de varken har någonstans att bo eller har några släktingar.

Igår befann pojken sig på Migrationsverket i Göteborg för att lämna in sitt pass, som inte lägre är giltigt. I skolan har han inte varit på två veckor sedan beslutet kom. Skolan har inte fått något officiellt besked från Migrationsverket om beslutet och reagerade på att pojken inte dykt upp i skolan.

– Jag tycker att det är lite underligt att jag som chef på skolan inte får reda på detta av den andra myndigheten, säger rektorn Leif Åberg som fått reda på beslutet ryktesvis via klassföreståndaren.

Mer: