Nu kommer askmolnet till Sverige

2:59 min

Aktiviteten i vulkanen Grímsvötn ser ut att avta, berättar Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet. Samtidigt väntas askmolnet nå delar av västra Sverige i kväll, men det är låga koncentrationer av aska och redan nu har det nått Norge.

Seismologen Reynir Bödvarsson säger att man har sett en trend till minskad aktivitet. Men för att det ska innebära ett genombrott så måste minskningen vara i ett helt dygn. Så än är det för tidigt att säga i fall minskningen kommer att hålla i sig.

– Det finns en svag trend till minskad intensitet. Nu finns en förhoppning om att det inte blir så varaktigt. Det är bättre att det går mot minskad än ökad eller stadig aktivitet, säger Reynir Bödvarsson.

I morgon förmiddag kan man veta ifall minskningen blir varaktig vilket resulterar i att askan inte ställer till med så stora problem som vid utbrottet förra året.

Askmolnet väntas nå Sverige i kväll, säger Stina Kihlgren, SMHI:s metereolog vid Arlanda.

– Runt 20-tiden ska askan ha nått Västra Götaland och sedan ännu längre fram, till strax efter midnatt så har askan spridit sig över hela södra Sverige.

Eventuella restriktioner i flygtrafiken beror på vilken koncentration askan har.

Runt klockan 22 i kväll väntas en hög koncentration av aska i de centrala delarna av Götaland, med en måttlig koncentration runt omkring. I övrigt väntas koncentrationen bli låg söder om Dalälven, enligt Lars-Eric Blad, chef för sektionen för flygtrafiktjänst på Transportstyrelsen.

– Så det kan påverka luftfarten till vissa delar, men inte med allt för stora restriktioner.

Vid hög koncentration stängs flygtrafiken av, medan restriktioner införs vid medelhög koncentration av aska.

– Då behöver de bolag som ska flyga ett tillstånd från Transportstyrelsen, säger Lars-Eric Blad.

Nu har askmolnet nått Norge. Det handlar medelhöga nivåer av aska och flygplan och helikoptrar på Stavanger och Karmoey får stanna kvar på marken. I Norge är det i princip tillåtet att flyga genom medelhöga koncentrationer aska, men inga norska flygbolag har fått tillstånd att göra det ännu.

Hög koncentration av aska ser ut att nå Landvetter i dag, berättar Jesper Blomster vid SMHI på Arlanda.

Låga koncentrationer av aska ser ut att nå Karlstad, Örebro, Linköping, Norrköping, Halmstad och Ängelholm i dag.

– Den fortsatta utvecklingen avgör om vi tvingas införa flygförbud, säger Anders Lundblad på Transportstyrelsen. Det avgörs av hur länge vulkanen spyr ut aska och vindriktningen.

Ekot/TT