SAMETINGET

Hela styrelsen avgick

2:22 min

Plenum i Bijjie Spädtja (Vålådalen) rivstartade på tisdagen med att samtliga styrelseledamöter och ersättare lämnade sina poster. Nu ska en ny styrelse väljas och valberedningen har satt igång sitt arbete.

Efter vårens turbulens i Sametinget och dess styrelse var inledningen på plenum relativt väntad. Hela styrelsen inklusive ersättarna ställde sina platser till förfogande.

Utvecklingen hade föregåtts av vissa rykten om att delar av styrelsen hade planer på att ändå stanna kvar på sina poster. Därför diskuterades det att invänta alla styrelseledamöters skriftliga avsägande av sina platser.

Men mötesordförande Stefan Mikaelsson sammanfattade saken och lade fram sina slutsatser för beslut.

 – Som jag förstår det så ska plenum besluta att välja en ny styrelse och att ge valberedningen i uppdrag att börja arbeta med saken, sa Mikaelsson i presidiet.

Sametinget beslutade också enligt Mikaelssons ord och beslutet förklarades därefter också som omedelbart justerat, det vill säga att beslutet träder i kraft omgående.

SR Sámi Radios och SVT Sápmis opinionsundersökning:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio