Krönika

Spännande vecka för division 1D och SHL

Den 25 maj träffas alla lagen i division 1D för att fastställa spelordningen i grundserien inför den kommande säsongen.

SHL, Stockholm Hockey League är snart är inne på sitt andra verksamhetsår och har arbetat hårt för att försöka förändra serien den kommande säsongen och på så sätt skapa en mer intressant serie.

Styrelsen hade förslag på två viktiga förändringar till denna säsong.

1. De två längre uppehållen i serien, när Svenska Ishockeyförbundet har verksamhet för alla sina landslag, anser styrelsen inte berör serie 1D. Om serie D slapp dessa uppehåll skulle lagen också slippa de ”onödiga” matcherna på fredagar då det vid några tillfällen blir tre matcher på en vecka.

2. SHL vill också på försök byta speldagarna som nu är söndag/onsdag och i stället spela måndag/torsdag. Här skulle naturligtvis undantag göras för de lag som det skulle innebära en stor nackdel för som lagen från Visby, Åkers och Nyköping.

Vid ett möte mellan klubbarna var alla lagen i serien eniga om punkt 1 medan det var svårt att få gehör för punkt 2. Här kände sig hälften av klubbarna ännu inte mogna för denna förändring.

SHL har gjort ett förslag hur grundserien skall genomföras utan ”onödiga” uppehåll för att slippa tre matcher i veckan vid några tillfällen. Förslaget är godkänt av de tio klubbarna i serien och lämnades in till förbundet den 17 maj.

Det blir spännande att se om förslaget kommer att godtas i sin helhet av Svenska Hockeyförbundet.

Den 29-30 maj genomför SHL sitt andra årsmöte på Gotland. Hoppas SHL kan åka på detta årsmöte stärkta av en framgång i seriemötet.

På dagordningen finns flera viktiga punkter där jag saxat nedanstående:

* Viktigt med en pressträff inför seriestarten där olika media blir inbjudna.

* Säsongskortet 2011/2012: Några nyheter eller samma som säsongen 2010/11?

* Finns det intresse för att framställa ett gemensamt programblad?                         

* Webbsändning av en match i veckan. För- och nackdelar.

* Aktiviteter för att få mer publik på matcherna.

* Vad kan serie D erbjuda Svenska Spel för att de skall kunna stötta klubbarna ekonomiskt?

Jag hoppas på stora framgångar för SHL både vid seriemötet och under årsmötet.

Skulle det bli framgång för SHL i mötet med Svenska Spel skulle det vara av mycket stor betydelse särskilt för klubbarna från Stockholm som brottas med stora ekonomiska problem för att få sin verksamhet att gå runt då publikintäkterna är alldeles för dåliga.

Lennart Hanson
hanson@sr.se