Drabbade hjälper till med räddningsarbete

1:52 min

I det avspärrade området runt vulkanen Grímsvötn ser man att mängden aska som faller börjar minska. Men vinden, som river upp askan igen, gör det ändå omöjligt att vistas utomhus. Räddningsarbetet fortsätter och Ekots Robin Olin är på plats.

En grupp unga killar i röda overaller försöker, så gott det går, att rensa räddningsfordonet från aska. En kille sitter på taket på bilen och tejpar igen bakdörrarna.

De har kommit från olika delar av landet för att hjälpa till i räddningsarbetet runt vulkanen. Framför allt med att få ut mat, andningsmasker och skyddsglasögon till de boende. Utan det går det inte att röra sig utomhus.

– Så, gillar du Island?

Jón Thordarsons fråga får en lite annan innebörd just nu, när landskapet är täckt i en mörkbrun askdimma.

Jón och Bjarki Odson bor själva i området som drabbades av förra årets utbrott på Eyafjallajökull. Nu är de här för att försöka hjälpa till. Människorna i de drabbade områdena delar inte den fascination för utbrotten som man kan möta bland invånarna på säkert avstånd i Reykjavik eller bland turisterna som vill komma hit och fotografera.

– Det finns inget bra med det här. Djuren dör, säger Bjarki.

– Jag hoppas att det dröjer många år till nästa vulkanutbrott, säger Jon.

I dag ska man sätta upp ett räddningscenter här i Kirkjurbaejarklaustur, dit de boende ska kunna komma för att få hjälp och mat. Och man sätter också upp ett mediecenter - för fascinationen som saknas här finns på många andra håll. Hittills finns nästan inga utländska journalister på plats, bara jag och ett franskt team, som råkade befinna sig på platsen när utbrottet kom. Men sen flygplatsen i Reykjavik kunde öppna igår, väntar man på fler.