Frånvarande pappor - kvinnornas fel?

0:48 min

Andreas vill inget hellre än att vara pappa till sitt barn, men mamman har helt saboterat hans chanser, skriver han i ett mejl; "Lagstiftningen skyddar mammor i precis allt".

Har pappor för lite att säga till om i vårdnadstvister?

Mammor, kliv ner från er helgonpiedestal och släpp in pappor som vill och längtar efter sina barn!, skriver signaturen FL.

FL känner många pappor som kämpar för att vara med sina barn, men som motarbetas av barnens mammor. Inte bara i rättsliga tvister, men också i vardagen.

Gunilla Thörn har gjort sig en liknande uppfattning under sin tid som socialarbetare.

Monica Dahlström-Lannes har arbetat som vålds- och sexualbrottsutredare på polisen, och påpekar att alla föräldrar faktiskt inte är lämpliga för att ha hand om sina barn. Problemet är att den andra föräldern ibland riskerar att förlora vårdnaden när hon eller han försöker skydda sina barn.

Claes Andersson tycker att män ofta behandlas orättvist vid separationer, och han har ett konkret förslag för att vända på steken: Enligt honom är skilsmässor oftast initierade av kvinnor, och ändå är det vanligtvis de som får med sig barnen. Därför ska vårdnaden automatiskt hamna hos den som vill hålla ihop förhållandet:

Svea Zell, Stockholm anser att barnet ska få välja vart det ska bo, men att små barn hör hemma hos mamma:

Men barnet har inte bara behov av sin mamma, utan även pappan. Och det glöms ofta bort, tycker Markus Klittvall.

Frånvarande pappor är ett välkänt begrepp, men ibland kanske de skulle ha varit mer närvarande om de fått välja?