500 flygningar har ställts in på gund av askan

1:52 min

Vulkanutbrottet på Island har under tisdagen inneburit att 500 flyg ställts in. Det handlar framför allt om flyg som skulle ha passerat det brittiska luftrummet som påverkats av aska under dagen. Den europeiska flygtrafikorganisationen Eurocontrol meddelade under kvällen att askmolnet nu är på väg mot danskt, norskt och svenskt luftrum, men att prognoserna visar att effekterna på flygtrafiken där kommer att vara begränsad.

– Som det ser ut på de kartor vi har kommer det in ett område med medium och hög koncentration av aska in över västkusten, som under kvällen och natten fortsätter in över Östergötland och fortsätter österut, säger Jacob Edholm, chef för Luftfartsverkets flygtrafikledningscentral i Stockholm.

Vad innebär det för svenskt flyg?

– Exakt vad det innebär är svårt att säga, men bolagen har att ta ställning till om de kan flyga i området eller inte, men det bör beröra några av de flygplatser som finns i området, säger han.

Flygningar till och från Skottland är i nuläget inställda, men situationen kan snabbt ändras beroende på vilka vindar som blåser.

På Swedavia som driver elva svenska flygplatser säger man nu på eftermiddagen att flygplatsen Landvetter i Göteborg kan komma att påverkas under kvällen, men att trafiken tillsvidare fungerar normalt i hela Sverige.

På Island fortsätter vulkanen Grímsvötn att spruta ut aska, men seismolog Björn Lund vid Uppsala universitet ser ändå viss ljusning för Sveriges del.

– Som det ser ut i prognoserna nu så går mycket av askan från Island faktiskt åt nordväst, bortöver Grönland och Nordamerika, så det ser ut som att det kanske blir vissa lättnader om ett par dagar. Nu får man se lite hur vädret utvecklar sig men den askan som kommer in över Sverige nu under natten verkar fortsätta österut och vi kanske är askfria igen framemot lunchtid imorgon. Men vi får se vad prognoserna visar, det kommer upp ett område med mer aska från Danmark också, så vi får se vart det tar vägen, säger han.

Björn Lund säger också att det inte är någon fara att andas in askan här, den kommer inte att märkas för den som står på marken.