Askan ofarlig i Sverige

0:59 min

Från Island kommer nu rapporter om att djur dött till följd av askan från vulkanen Grimsvötn, sannolikt för att de haft svårt att få mat och vatten. Men askan ska inte innebära någon fara för oss här i Sverige,säger Thomas Sandström, professor i lugnmedicin vid Umeå universitet och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus.

- De här askmolnen befinner sig på så höjd, där flygplanen finns, så det finns inga tecken på att vi får ner några betydande koncentrationer på marknivå där folk andas, säger Thomas Sandström.

Av gravitationen kommer de grövsta och största partiklarna trilla ner först och de är så stora så det är ingen risk att man kan andas in dom, utan de kan bli ett pulver på ytor. Men det är helt ofarligt, säger Thomas Sandström. 

Thomas Sandström och hans kollegor forskar på luftföroreningar och gaser och höll också koll i samband med Eyjafjallajökulls utbrott förra året. 

Då uppmättes inga halter som hade några hälsoeffekter här i Sverige, och inte heller nu tror han att utbrottet kommer innebära några risker.

- Erfarenhetsmässigt från tidigare är det mycket osannolikt att vi skulle behöva ha höga halter hos oss. Så det finns ingen anledning till oror, säger Thomas Sandström.