Amerikaner lugna trots terrorhot

I USA fortsätter beredskapen mot nya terrorangrepp att vara hög. Trots att flera av de uppgifter om terrorhot som ligger bakom de senaste dagarnas säkerhetspådrag är flera år gamla. Den allmänna reaktionen är lugn.

På tisdagsmorgonen har vägspärrar upprättats i Washington och personal som ska in och jobba i finanskvarteren i New York kroppsvisiteras.

Dessutom påverkas biltrafiken med stora förseningar genom att lastbilar stoppas och genomsöks efter sprängmedel. Inga resurser ska sparas i ansträngningarna att stoppa terrorangrepp säger president George Bush, al-Qaida fortsätter att hota USA säger han.

Ingen verkar vara uppskrämd
Den allmänna reaktionen är lugn på alla säkerhetskontroller och allt besvär. Ingen verkar egentligen vara uppskrämd utan folk går intill poliserna och vakterna och tittar nyfiket på vad som är på gång.

Flera av uppgifterna som orsakat de senaste dagarnas säkerhetspådrag är flera år gamla enligt bland annat Washington Post, en del uppgifter är till och med äldre än elfte september 2001.

Säkerhetstjänsterna varnade
Men ledningen för säkerhetstjänsterna CIA och FBI bedömde ändå den samlade informationen som mycket allvarlig och därför gick regeringen ut i söndags med varningen att de fem finansiella byggnaderna var mål för terroristattacker.

På tisdagseftermiddagen rapporterade tv-kanalen CNN att terrorlarmet inte innehöll ett avgränsat hot utan istället kan betraktas som hot om en attack mot den demokratiska processen inför presidentvalet i höst.

Frihetsgudinnan öppnas på nytt
På tisdagen öppnas också frihetsgudinnan på nytt här i New York. Den har varit stängd sedan elfte september 2001.

Men det blir inte samma sak som förut, ny avancerad säkerhetskontroll införs, liksom att det inte längre blir möjligt att klättra upp i frihetsgudinnans inre allt på grund av rädslan för terrorattacker.

Erik Ridderstolpe, New York
erik.ridderstolpe@sr.se