Malmö/Helsingborg.

Reaktioner efter skandalmatchen

0:56 min

Politiker reagerar hårt på händelsen igår då Malmö FF och Helsingborgs IF möttes i ett derby på Swedbank Stadion i Malmö. Men efter trettio minuter avbröts matchen eftersom en man från Malmöklacken attackerade Helsingborgs målvakt.

Johan Linander är rättspolitisk talesperson för centerpartiet och vice ordförande i justitieutskottet och han var på matchen igår och såg händelsen. Han anser att politikerna nu bär ett stort ansvar och bör skärpa lagstiftningen.

- Vi har en utredare som sitter och tittar på det här och det måste gå snabbt. Sen måste man vara medveten om att en lagstiftningsprocess tar tid, säger Johan Linander (C).

Han menar att det ändå har gjorts en del, till exempel har det blivit olagligt att beträda spelplanen, vilket leder till att mannen som attackerade målvakten Pär Hansson kan få upp till sex månaders fängelse.

- Man kan diskutera straffskalor, max sex månaders straff  är samma som vid snatteri och det kan man ju fundera på, säger Johan Linander (C).

Även statsminister Fredrik Reinfeldt ser allvarligt på händelsen och säger till Aftonbladet att: ” Vi får återigen ta diskussionen om hur vi ska kunna dämpa det här".

Malmö FF kommer att kompensera åskådarna som inte fick se färdigt matchen genom att bjuda dem på inträdet till den första kvalmatchen i Champions League. På sin hemsida skriver Malmö FF att de bjuder på inträdet: ”för att visa vår uppriktiga sorg över den förlorade fotbollsfesten igår”.

Mannen som attackerade Helsingborg IF:s målvakt Pär Hansson har nu släppts efter förhör med polisen. Han är misstänkt för misshandel och brott mot ordningslagen.