Militärpolis i förhör om fångövergrepp

I North Carolina i USA inleddes på tisdagen förhör för att samla in bevis mot militärpolisen Lynndie England. Hon är en av vakterna som förekom på bilder tagna i Abu Ghurayb-fängelset i Irak där fångar misshandlades och förnedrades.

Förhören är Lynndie Englands stora chans att försöka bevisa att det gick till så som hon säger: att hon bara följde order uppifrån när hon deltog i förnedringen och misshandeln av de irakiska fångarna.

21-åriga Lynndie England förekom på många av bilderna från Abu Ghurayb-fängelset. Det är hon som gör tummen upp över en hög med nakna irakiska män och det är hon som håller i ett koppel i vars andra ände det ligger en naken fånge.

”Använder henne som syndabock”
Hennes försvarsadvokat Rick Hernandez säger till tv-kanalen CNN att den amerikanska regeringen använder Lynndie England som syndabock.

– Regeringen vill att vi ska tro att det här var ett gäng soldater som begick övergreppen på eget bevåg. Inget kan vara längre ifrån sanningen. Det här var ett systemfel. Liknande övergrepp skedde över hela Irak, säger försvarsadvokaten Rick Hernandez.

Rumsfed och Cheney kallade
Bland de 25 vittnen som försvaret har kallat till förhöret finns försvarsminister Donald Rumsfeld och vicepresidenten Dick Cheney men inte ens advokaten tror att de kommer att infinna sig.

Lynndie England är åtalad på 13 punkter som har att göra med misshandel av fångarna på Abu Ghurayb-fängelset. Ytterligare åtta åtalspunkter rör hennes innehav av sexuella fotografier som enligt armén inte har med fångskandalen att göra. Som mest riskerar hon 38 års fängelse.

Caroline Salzinger, Washington
caroline.salzinger@sr.se