Gävle

Polisen hinner inte med alla berusade ungdomar

1:37 min

Under helgerna har polisen har inte möjlighet att ta hand om alla berusade ungdomar i Gävle. På fredags- och lördagskvällarna förvandlas Boulognerskogen till en stor festplats för mängder av högstadieungdomar. De yngsta är 12 - 13 år gamla och många är kraftigt berusade. Därför hinner polisen helt enkelt inte omhänderta alla som de borde.

Polisen Peter Andersson berättar om den senaste helgen:

– När jag jobbade i fredags och i lördags så var det väldigt mycket ungdomar och vi räcker inte till då för det var så pass många. Man får alltså gallra. Vem har störst risk för att råka illa ut, eller göra illa någon annan får man fråga sig. Vissa kan vi inte ta om hand - tyvärr, säger han.

De fick bråttom iväg
I helgen hade ett 70-tal ungdomar samlats här i Boulongern i Gävle. De drack olika sorters alkohol - allt från folköl till hembränd sprit. Men när Peter Andersson och hans kollega kom förbi var det många som fick bråttom iväg.

– En del springer i ren panik när vi kommer för de blir så rädda för de vet att de inte får ha sprit. De vet att vi kommer att ta spriten om vi kommer på dem, och så vet de att vi kommer att ta kontakt med föräldrarna - och de vill de inte, säger han och berättar att ungdomarna gömmer sig bakom buskar, bakom träd och i slänter.

Inte bara fylla
Det är inte bara fylla som är problemet. Det är inte ovanligt att det blir bråk mellan olika gäng, berättar polisen Peter Andersson.

– Vi säger att ett gäng kommer från Sätra till exempel, ett gäng från Andersberg och ett gäng från Brynäs. Om man då har druckit alkohol så tappar man omdömet ganska fort och då blir det problem. Det blir slagsmål, man blir förbannad och där kommer ju vi in i bilden.

Få föräldrar är på plats
Men de som egentligen borde ha koll på ungdomarna är oftast inte på plats, berättar han.

– Tyvärr är det alldeles för få föräldrar som ser hur det ser ut. Förmodligen vill man väl inte tro det värsta om sitt eget barn, avslutar polisen Peter Andersson.

Karin Johansson
karin.johansson@sr.se