Fotboll

Tuffare tag mot fotbollssupportrar

1:24 min

Redan innan gårdagens skandalscener i matchen mellan Malmö FF och Helsingborg hade landets elitdomare ändrat sitt arbete mot våldet. Exempelvis ska man lättare kunna avbryta matcher om smällare och raketer kastas in på planen.

Fotbollsdomaren Martin Hansson från Holmsjö menar att man tidigare varit lite väl överseende:

– Vi har kanske varit lite naiva genom åren och trott att det räcker med att hålla uppe matchen några minuter och sedan så fortsätter vi och så går det bättre. Men så har det i själva verket inte blivit utan man skriver sina rapporter år ut och år in på inkastade föremål och hela tiden tror att det ska bli bättre. 

I den 30:e minuten bröts matchen mellan Malmö och Helsingborg. Det efter att huvuddomaren Stefan Johannesson haft ett kort möte med sina kollegor.

Tvinga fram lösning
Det var på ett möte för tre veckor sedan som landets domare beslutade sig för att tuffa till sig mot exempelvis smällare som kastas in på plan. Genom att bryta matchen hoppas domarkåren kunna tvinga fram en lösning på läktarproblemen.

Hos allsvenska Mjällby AIF har man skärpt säkerheten och man har exempelvis satt upp ett två meter högt staket vid bortaläktaren. Men det slutar inte där berättar säkerhetsansvarige Inge Bengtsson:

– Vi har haft utbildning i visitering med polisens hjälp. Sedan så har vi kameraövervakning. De som slänger in någonting eller gör någonting bli filmade där inne, säger Mjällby AIF:s säkerhetsansvarige Inge Bengtsson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se