Klarlagt att Mars bildades snabbt

0:47 min

Nu är det bevisat: planeten Mars är inte någon jordliknande planet utan tvärtom ett embryo, alltså en byggsten av den sort som vår egen planet är uppbyggd av. Det förklarar också varför Mars är mindre än Jorden.

Amerikanska forskare har hittat en ny säkrare metod för åldersbestämning, som gör att man nu kan slå fast att Mars bildades förhållandevis snabbt.

– Jorden och Venus är sådana planeter som tog tid på sig, alltså kanske nästan 100 miljoner år, innan de var färdigbyggda av sådana här embryon. Men nu har man kommit fram till att Mars faktiskt är ett embryo, så för den tog det bara några miljoner år innan den var färdig, förklarar astronomiprofessorn Hans Rickman vid Uppsala universitet.

Vad säger det här om hur Mars skiljer sig från Jorden?

– En sak tror jag är att Mars byggdes upp av lokala byggstenar, medan Jorden byggdes av embryon som kom ifrån ett mycket större område. Därför tror jag att Jorden, när den byggdes upp, fick med sig ganska mycket vatten som Mars inte fick, därför att det var alltför torra byggstenar till Mars.

Mars kan alltså ha byggts upp av komponenter som inte innehöll något vatten. Vattnet kom i så fall dit först senare, resonerar Hans Rickman utifrån amerikanernas resultat.

Referens
Dauphas, N., Pourmand, A.: Hf-W-Th evidence for rapid growth of Mars and its status as a planetary embryo. Nature, May 26, 2011. doi:10.1038/nature10077.